Ezt a receptet néhány éve a Finom Falatok gasztronómiai magazinból készítettem el. Azóta minden karácsonykor el kell készítenem a családnak.
200g porcukor
200g liszt
100g vaj
8 tojás
1 citrom reszelt héja
1 mk vaniliás cukor
30 ml rum (aromával helyetesíthető)
50 gr mazsola
50 g kandírozott gyümölcs ( én teszek bele aszalt gyümölcsöt és kandírozott narancshéjjat)
50g apróra tört mogyoró
50g jó minőségű étcsokoládé
porcukor a díszítéshez
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket felverésig hűtőbe tesszük.
- A tojássárgájákat a vajjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, végül hozzáadjuk a citrom héjját és a rumot is. Ehhez adjuk hozzá a lisztben elkevert, pontosan kimért mazsolát, kandírozott gyümölcsöket, mogyorót és csokidarabkákat.
- A tojásfehérjéket jó kemény habbá verjük, és nagyon óvatos mozdulatokkal a masszához keverjük.
- Vajazott, lisztezett formába töltjük és 170-180 fokos sütőben körülbelül 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, a formából kiborítjuk és vastagon meghintjük porcukorral.
- 1 centiméteres szeletekre vágjuk.
- A dízsítéshez használhatunk csokiázat, feles dióbelet.