50 dkg liszt
30 dkg nyers fejeskáposzta lereszelve vagy apróra vágva
25 dkg puha vaj
egy kocka (5 dkg) élesztő
1-2 dl tejföl (attól függıen, mennyitıl áll össze a tészta)
kb. 1 dl étolaj
2 kiskanál só
csipetnyi bors
a pogácsák tetejére:
1 felvert tojás
- A káposztát lereszeljük vagy egészen apróra vágjuk, megsózzuk, legalább negyed órát állni hagyjuk, aztán jól kinyomkodjuk belıle a sós levet.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a kinyomkodott káposztát, belerakjuk avajat, belemorzsoljuk az élesztıt, sózzuk, borsozzuk, és annyi tejföl hozzáadásval, amennyitıl összeáll, tésztává gyúrjuk.
- A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, egy kenıecsettel vékonyan bekenjük olajjal, aztán balról középre, jobbról középre, felülrıl középre és alulról ráösszehajtogatjuk. Letakarjuk, és negyed órát pihentetjük.
- A kinyújtást, olajjal kenést, hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük.A harmadik pihentetés után a tésztát két centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét
tojással megkenjük, késsel berácsozzuk, aztán pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk.
- A pogácsákat sütıpapírral bélelt tepsiben 220 fokra elımelegített sütıben barnára sütjük.