Ezt a receptet néhány éve a Finom Falatok gasztronómiai magazinból készítettem el. Azóta minden karácsonykor el kell készítenem a családnak.
Hozzávalók 7 db bejglihez:
(csak a tészta receptje!)
1 kg liszt
10 dkg porcukor
42 dkg margarin
10 g só
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
20 g élesztő
260 ml hideg tej
- A tésztához kevés hideg tejben feloldjuk az élesztőt, cukrot és a tojássárgájákat. A többi alapanyagot egymással alaposan összemorzsoljuk, ha a tészta rögösre összeáll, a tejet két részben hozzágyúrjuk. A tésztaakkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsos. A tésztát 7 egyforma részre osztjuk, gömbölyítjük és hűtőben letakarva pihentetjük.
- A 7 tésztából, liszt nélkül 1-1 téglalapot nyújtunk és kb. 270-280 grammnyi töltelékkel terítjük úgy, hogy a szélein 1 ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebbik oldalát visszahajtjuk, a hosszabbikról pedig feltekerjük. 1 egész tojás és 2 tojássárga elegyével lekenjük vékonyan a bejgliket és száradni hagyjuk. A száraz tojásrétegre újjabbat kenünk, hurkapácával teljesen átszúrkáljuk, majd langyos helyen, lassan ( 60-90 percig) kelesztük.
- Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeznek, először forró (220 fokos), majd ha szép barna kérge van kicsit lehűtött (200 fokos) sütőben készre sütjük.