Egyes vidékeken a hagymatorta igen kedvelt étel főleg ősszel, amikor újborral fogyasztják. Ezt már a 19.századi szerzők is megemlítették.
Hozzávalók:
1.5 dkg élesztő
1.25 dl tej
kb. 27 dkg liszt
14,5 dkg vaj
só
2 kg vöröshagyma
2 tojás
5dkg füstölt szalonna
zsiradék a sütőformához
2 késhegynyi őrölt kömény
3 tojás sárgája
1.8 dl tejszín
- Futtassuk fel az élesztőt langyos, cukros tejben; majd 25 dkg liszthez öntsük hozzá és szórjunk rákevés lisztet. 20 percig kelesszük, majd gyúrjuk össze a kovászt a liszttel.
- Adjunk hozzá 1 evőkanál vajat és 1 mokkáskanál sót. Gyúrjuk sima tésztává. 30 percig meleg helyen kelesszük.
- Szeleteljük fel a hagymát, és 10 dkg vajban fonnyasszuk üvegesre. Morzsoljuk össze a maradék vajat a maradék liszttel és sűrítsük be vele a hagymát. Verjük fel a tojásokat és adjuk a hagymához.
- Zsírozzunk ki egy csatos tortaformát (kb 26-28 centiset) és kibéleljük a kinyújtott tésztával. Beletesszük a hagymás keveréket. Szórjuk rá az apró ra vágott szalonnát és a köménymagot.
- Süssük forró sütőben 10 percig. Közben keverjük el a tejszínt a tojássárgákkal és a sóval. Öntsük rá a tortása és alacsonyabb hőfokon süssük tovább kb. 50 percig.
- (220 fok, majd 180 fok)
forrás: Titkok Nagyama knyhájából c. könyv (rd)