Konyhamalac

Minden ami konyha. Receptek, ötletek, praktikák. Receptcsere.

Most épp ennyien vagytok éhesek

Site Meter

kommentek

HTML

Hagymatorta

2008.10.02. 09:04 | danianyu | Szólj hozzá!

Egyes vidékeken a hagymatorta igen kedvelt étel főleg ősszel, amikor újborral fogyasztják. Ezt már a 19.századi szerzők is megemlítették.


Hozzávalók:

1.5 dkg élesztő

1.25 dl tej

kb. 27 dkg liszt

14,5 dkg vaj


2 kg vöröshagyma

2 tojás

5dkg füstölt szalonna

zsiradék a sütőformához

2 késhegynyi őrölt kömény

3 tojás sárgája

1.8 dl tejszín


  • Futtassuk fel az élesztőt langyos, cukros tejben; majd 25 dkg liszthez öntsük hozzá és szórjunk rákevés lisztet. 20 percig kelesszük, majd gyúrjuk össze a kovászt a liszttel.
  • Adjunk hozzá 1 evőkanál vajat és 1 mokkáskanál sót. Gyúrjuk sima tésztává. 30 percig meleg helyen kelesszük.
  • Szeleteljük fel a hagymát, és 10 dkg vajban fonnyasszuk üvegesre. Morzsoljuk össze a maradék vajat a maradék liszttel és sűrítsük be vele a hagymát. Verjük fel a tojásokat és adjuk a hagymához.
  • Zsírozzunk ki egy csatos tortaformát (kb 26-28 centiset) és kibéleljük a kinyújtott tésztával. Beletesszük a hagymás keveréket. Szórjuk rá az apró ra vágott szalonnát és a köménymagot.
  • Süssük forró sütőben 10 percig. Közben keverjük el a tejszínt a tojássárgákkal és a sóval. Öntsük rá a tortása és alacsonyabb hőfokon süssük tovább kb. 50 percig.
  • (220 fok, majd 180 fok)

 

forrás: Titkok Nagyama knyhájából c. könyv (rd)

Címkék: étel gasztro könnyű torta recept tészta ínyenc

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamalac.blog.hu/api/trackback/id/tr63692016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása