A tócsni is közkedvelt étel. Több néven is ismert: macok, medvetalp...Jó reggelire, ebédre, vacsorára, köretként, tejföllel, ketchuppal, juhtóróval, salátával vagy csak a la natúr citromos teával. Hozzávalóit is dúsíthatjuk, reszelt káposztával, reszelt cukkinivel, reszelt zellerrel, mustárral, tejföllel, juhtúróval, sajttal...
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya
1 vöröshagyma
2 tojás
2-3 evőkanál liszt
olaj a sütéshez
A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és lereszeljük.
A reszelt burgonyához adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Fasírt állagúnak kell lennie. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép arany barnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom.
Megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt, ha valaki szereti.