Hozzávalók (9 szelethez):
18 dkg sótlan vaj
14 dkg méz
25 dkg barna cukor
35 dkg zabpehely
1 kiskanál őrölt fahéj
8-10 dkg dió vagy mogyoró
8-8 dkg mazsola
kis kockákra vágott aszalt papaja vagy mangó,
aszalt sárgabarack
tisztított tökmag
5-5 dkg őrölt mandula és szezámmag
- A sütőt közepesen forróra (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) előmelegítjük. Egy kb. 23 centis oldalú, 5 centi magas, négyszög alakú tepsit sütőpapírral kibélelünk. A vajat kis lábasban fölolvasztjuk, és kevergetve előbb a mézet, majd ha sima, a cukrot is hozzáadjuk.
- Kis lángon folyamatosan kevergetve 5 percig főzzük, amíg a cukor el nem olvad benne, majd 1-2 percre nagy lángra állítjuk, hogy kissé besűrűsödjön, és olyan legyen, mint egy jó karamell.
- A tűzről lehúzzuk, az összes többi hozzávalót belekeverjük.
- A masszát a kibélelt tepsibe töltjük, és forró vízbe mártott evőkanállal egyenletesen belenyomkodjuk. Az előmelegített sütőben közepes lánggal 15 percig sütjük. Ha kihűlt, óvatosan körbevágjuk, vágódeszkára borítjuk és – miután a sütőpapírt lehúztuk róla – hagyjuk kihűlni. Végül 3x3 szeletre felvágjuk.