Konyhamalac

Minden ami konyha. Receptek, ötletek, praktikák. Receptcsere.

Most épp ennyien vagytok éhesek

Site Meter

kommentek

HTML

KRÉMES ÉS A FRANCIKRÉMES

2008.07.24. 10:02 | danianyu | Szólj hozzá!

Szeretek kísérletezni a cukrászsüteményekkel. Nemrég megtaláltam egy recepteskönyvben az eredeti franciakrémes receptjét!!! Árát tekintve kicsit igényes, de higgyétek el megéri! Akkor szoktam csinálni amikor az egész család összegyűlik, mert igen kiadós, finom és nagyon kelendő, nem utolsó sorban pedig könnyű az elkészítése és sok lesz belőle. A család rendszerint ilyet rendel:-)


Hozzávalók a sima krémeshez:

  • 1 csomag fagyasztott levelestészta
  • 8 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 2dkg zseletin
  • 5 dl tej
  • 1 vaníliás cukor

Plussz hozzávalók a franciakrémeshez:

  • 5-6 dl habtejszín
  • 20 dkg cukor +erős feketekávé vagy 5 dkg porcukor

  1. A kész és felengedett tésztát 2-3 mmvékonyra kinyújtjuk és két akkora lapra vágjuk, mint a sütőlemez. A tészta egy kicsit összemegy sütés közben ezért kb 2 cm -rel nagyobbra vágjuk a tésztát. A lapokat külön- külön sütjük. Ha megsült aranybarna színű, kicsit hepe-hupás és törékeny lesz.
  2. Az egyik lapot a tepsi aljába helyezek a szebbik pedig felül legyen! A krémet még melegen öntjük a tésztára, mert hidegen törik a krém! Hivatalosan a második lapot( ami a tetejére kerül) előre fel kell szeletelni kockákra és úgy tenni a krémre. Elvileg így nem törik a tészta annyira. Nekem az vált be, hogy szervírozás előtt egy sajtvágó késsel vagy egy recéssel vágom fel. 
  3. VANÍLIAKRÉM: 8 tojássárgáját elkeverünk 10 dkg cukorral, azután hozzáadunk 5 dkg lisztet, 2 dkg zselatint, és lassan hozzákeverünk 5 dl tejet. A masszából gyenge tűznél nagyon sűsű krémet főzünk, amikor megfőtt hozzákeverünk 1 vaníliáscukrot. Amíg hül, a tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, ezután 15 dkg cukorral tovább verjük. A langyos krémet fokozatosan a habhoz vegyítjük és azonnal ráöntjük az alsó lapra. Befedjük óvatosan a másik lappal és porcukrot szitálunk rá.
  4. A FRANCIAKRÉMES: minden ugyan így készül, csak a jó keményre vert  habtejszínt rákenjük a krémre és utána fedjük be a lappal. A tetejére 20 dkg cukorból + némi erős fekete kávéval világosbarnára sütött fondantal lekenjük. Vagy Kevés porcukorral megszórjuk.
  5. A tejszínbe nem szabad cukrot tenni, mert borzasztóan édes lesz az egész süti. Én mindig előző este készítem el így jobban összeér, de legalább 3-4 órát kell pihentetni a hűtőben.

Címkék: sütemény csemege krémes franciakrémes

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamalac.blog.hu/api/trackback/id/tr27582975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása