Konyhamalac

Minden ami konyha. Receptek, ötletek, praktikák. Receptcsere.

Most épp ennyien vagytok éhesek

Site Meter

kommentek

HTML

befőzés

2008.09.19. 16:17 | danianyu | Szólj hozzá!

 

A befőzés jó dolog, még ha nem is sokkal olcsóbb, de tudjuk mit eszünk. Ide nem csak receptet, hanem néhhány tippet és kedvet szeretnék adni a befőzéshez.

Manapság eljutunk oda, hogy a kertünk minden négyzetcentiméterét ki kellene használnunk. Úton-útfélen mást se hallunk, csak hogy felmelegedés... szárazság...termőföldek eltűnése. Mindenkinek ki kellene használnia a kertjét, teraszát, vagy ablakpárkányát. Mi minden évben termesztünk paradicsomot, uborkát kukoricát, tököt. No nem túl sokat. Annyit, hogy tudunk paradicsomlét, lecsót eltenni, kovászosuborkát készíteni és örömünket is leljük benne, hiszen a kert révén főleg a konyhakert révén sok sikerélményünk van.

Hmmm... Elgondolkodtam egy kert témájú blogon is. No majd  lehet később megvalósítom.


Ami idén a kamrába került:

  • Eperlekvár
  • Vegyes gyümölcs lekvár (eper, alma, ribizli, banán)
  • Őszibaracklekvár
  • citromdzsem
  • lecsó
  • paradicsomlé
  • vágott savanyúság

 

Ami még be fog kerülni :

  • savanyú karfiol (imádom)
  • erős cseresznyepaprika ( a párom kedvence)
  • savanyú dinnyécske
  • gyöngyhagyma
  • cékla
  • almakompót

 


A lekvárokból nem csinálok nagy ügyet, mint anyáink és nagyanyáink anno. Mindíg veszek extra cukortakarékos dzsemfixet és ezt készítem el. Praktikus. Nem túl drága és egyszerű a használata. Jah és jóval kevesebb cukor kell bele. A lekvárokhoz nem rakok semmilyen tartósítószert vagy adalékot. Egyszerűen üvegbe töltöm, lefedem befőzőfóliával és kupakot csavarok rá, majd kb. 5 percre fejreállítom, ezzel az eljárással vákumozódik és nem kell tartósító!

 A savanyúságokhoz idén kapros savanyúságtartósítót használok. Ezalól kivétel a cékla.

Címkék: gyümölcs tartósítás zöldség lekvár befőzés kamra savanyúság

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamalac.blog.hu/api/trackback/id/tr66671612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása