A befőzés jó dolog, még ha nem is sokkal olcsóbb, de tudjuk mit eszünk. Ide nem csak receptet, hanem néhhány tippet és kedvet szeretnék adni a befőzéshez.
Manapság eljutunk oda, hogy a kertünk minden négyzetcentiméterét ki kellene használnunk. Úton-útfélen mást se hallunk, csak hogy felmelegedés... szárazság...termőföldek eltűnése. Mindenkinek ki kellene használnia a kertjét, teraszát, vagy ablakpárkányát. Mi minden évben termesztünk paradicsomot, uborkát kukoricát, tököt. No nem túl sokat. Annyit, hogy tudunk paradicsomlét, lecsót eltenni, kovászosuborkát készíteni és örömünket is leljük benne, hiszen a kert révén főleg a konyhakert révén sok sikerélményünk van.
Hmmm... Elgondolkodtam egy kert témájú blogon is. No majd lehet később megvalósítom.
Ami idén a kamrába került:
- Eperlekvár
- Vegyes gyümölcs lekvár (eper, alma, ribizli, banán)
- Őszibaracklekvár
- citromdzsem
- lecsó
- paradicsomlé
- vágott savanyúság
Ami még be fog kerülni :
- savanyú karfiol (imádom)
- erős cseresznyepaprika ( a párom kedvence)
- savanyú dinnyécske
- gyöngyhagyma
- cékla
- almakompót
A lekvárokból nem csinálok nagy ügyet, mint anyáink és nagyanyáink anno. Mindíg veszek extra cukortakarékos dzsemfixet és ezt készítem el. Praktikus. Nem túl drága és egyszerű a használata. Jah és jóval kevesebb cukor kell bele. A lekvárokhoz nem rakok semmilyen tartósítószert vagy adalékot. Egyszerűen üvegbe töltöm, lefedem befőzőfóliával és kupakot csavarok rá, majd kb. 5 percre fejreállítom, ezzel az eljárással vákumozódik és nem kell tartósító!
A savanyúságokhoz idén kapros savanyúságtartósítót használok. Ezalól kivétel a cékla.