Konyhamalac

Minden ami konyha. Receptek, ötletek, praktikák. Receptcsere.

Most épp ennyien vagytok éhesek

Site Meter

kommentek

HTML

Pelmenyi (húsos)

2008.11.13. 13:04 | danianyu | Szólj hozzá!

 

Oroszország egyik ősi eledele a Pelmenyi. Vékony tészta tasakokból áll, melyek hagymával illetve borssal ízesített darált hússal vannak töltve. A töltelék általában marha- vagy sertéshús keverékével készül, de a bárányhússal vagy éppen a túróval töltött változatok is igen gyakoriak. 



Hozzávalók a tésztához:
2 pohár liszt
fél pohár víz vagy tej
1 tojás
1 kávéskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg marhahús
20 dkg sertéshús   ( készíthetjük csak sertéshúsból is
2 fej vöröshagyma
só, őrölt bors



  1. A lisztet átszitáljuk, kis halomban a gyúródeszkára tesszük, közepén mélyedést csinálunk, beleöntjük a megsózott vizet (vagy tejet), a tojást, és levelestészta keménységűvé gyúrjuk. Letakarjuk és 25-30 percig pihentetjük.
  2. A töltelékhez a húst a hagymával együtt megdaráljuk, sózzuk, borsozzuk, beleöntünk kb. ½ dl hideg vizet, és jól kikeverjük. Lazábbnak kell lennie, mint a fasírozott masszájának.
  3. A tésztát 1-2 mm vastagságúra kinyújtjuk, kis pohárral (vagy közepes nagyságú pogácsaszaggatóval) kiszaggatjuk. Mindegyik korong közepére kis halmot teszünk a töltelékből.
  4. A tésztaszéleket összehajtjuk és jól összenyomkodjuk, majd a két véget is egymáshoz nyomjuk, hogy „fület" kapjunk.A pelmenyit meglisztezett deszkára tesszük, és hideg helyen kb. ½ órát pihentetjük, hogy kissé megszikkadjon.
  5. Ezután forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 8-10 percig főzzük. A vízből szűrőkanállal kivesszük

Fogyaszthatjuk:

  • tejföllel
  • olvasztott vajjal
  • mártással
  • vagy enyhe ecettel önálló főételként tálaljuk.
  • Ha forró húslevessel öntjük le, és ezt apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel megszórjuk, tartalmas levest kapunk.

Címkék: gasztro könnyű hús főétel kiadós orosz étel pelmenyi

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamalac.blog.hu/api/trackback/id/tr95766945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása