Konyhamalac

Minden ami konyha. Receptek, ötletek, praktikák. Receptcsere.

Most épp ennyien vagytok éhesek

Site Meter

kommentek

HTML

Az amaránt

2008.10.06. 11:28 | danianyu | Szólj hozzá!

 

Ezt a bejegyzésemet egyik kommentezőm blogját böngészgetvén szültem meg. Habár én nem vagyok vegetáriánus ( ahogyan receptjeim alapján láthatjátok), de törekszem a (szerintem) egészséges étrend tökéletesítésére. Szerény véleményem szerint: kevés cukor, no tartósítószer, no műdolgok (lásd. a legújjabb Kínai botrány, a tejpor akció), és éljen a házikertben szorgos munkával megtermelt konyhai bio alapanyagok, és és és éljenek az egyéb biopiaci termékek ( persze normál keretek között), és az a bizonyos "arany középút" a húsevés és a vegetáriánusok között.

Aki hasonlóképpen gondolkodik annak ajánlanám: http://lettudatoskonyha.blogspot.com/


AMARÁNT:

  • Az amaránt ősrégi gabona: termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza - onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab, vagyis Amerikából.

 

  • Amerika felfedezése előtt, az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt. Az aztékok, a mayák, az inkák és más elő-kolumbiai népek is termesztették, zöld növényként és szemes terményként egyaránt fogyasztották. Az amarántmag őrleményét sütemények, kekszek, lepényfélék és kenyér készítéséhez egyaránt felhasználták.

 

  • Magyarországon sokan csak dísznővényként vagy gyomnövényként ismerik.

 

  • Napjainkban liszt és puffasztott formájában fogyasztják. Termesztési igényeit maximálisan kielégíti az európai klíma, és igen ellenállónak tűnik a gabonaféléket veszélyeztető kártevőkkel szemben, így akár bio módon termeszthető.


  • Magas fehérje-, lizin- és kéntartalmú aminosav-tartalom mellett jelentős kálium-, magnézium-, kalcium- és vastartalommal rendelkezik.


  • Az amarántmag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő, így alkalmas a kenyérsütésre. Az őrölt magot a búzaliszthez keverve 1:3 arányban jó minőségű, kissé sötétebb színű, laza, kellemes ízű kenyéret süthetünk. Ugyancsak felhasználható teasütemények, kekszek, piskóta alapú termékek és pudingfélék készítéséhez. Az amaránt-őrleménnyel készített ételek és termékek fehérje-, élelmirost- és ásványianyag tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.

Én eddig csak amaránt liszttel dúsított kenyeret készítettem és bio boltokban kapható fogyókúrás amaránt chipset ettem. Mindkettő bejött. Nincs markáns íze, így bármihez használható. Az ára se magas, megfizethető. Álítólag a  bélrák megelőzésében is nagy szerepet jácccik.

Remélem páran kedvet kaptatok hozzá. Recepteket a későbbiekben írok, illetve szívesen is fogadok.






Forrás:

http://www.origo.hu/noilapozo/receptek/20071003-reform-koretek-amarant-arpa-bulgur-hajdia-koles-kuszkusz-receptek.html

Érdekes cikk az amarántról:


http://www.edenkert.hu/cikkek/elet-mod/a-capak-amarantot-vennenek/

 

 

Címkék: étel gasztro egészség vega egészséges vegetáriánus amaránt

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamalac.blog.hu/api/trackback/id/tr87698610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása