Konyhamalac

Minden ami konyha. Receptek, ötletek, praktikák. Receptcsere.

Most épp ennyien vagytok éhesek

Site Meter

kommentek

HTML

Mogyorós ropogós

2009.12.17. 18:35 | danianyu | Szólj hozzá!

Könnyen elkészíthető vendégváró. Az ünnepi asztalra is kiváló sütemény.


Hozzávalók a  tésztához:

50 dkg liszt

2 dl tejföl

1 evőkanál só

25 dkg margarin

5-10 dkg darált pörkölt mogyoró ízlés szerint

A tetejére:

1 db tojás és darált, pörkölt mogyoró a szóráshoz


  • A hozzávalókat összegyúrjuk (Gyorsan dolgozzunk!) és jó 2 órára hűtőben pihentetjük.
  • Fél cm vastagra kinyújtjuk, bekenjük a felvert tojással, megszórjuk darált mogyoróval.
  • Derelyevágóval csíkokra (rudakra) vágjuk és 200 fokon előmelegített sütőben sütjük.

 

 

 

Címkék: ünnep sós sütemény mogyoró vendégváró hellókarácsony karácsony.

Karfiolleves

2009.10.22. 20:01 | danianyu | Szólj hozzá!


 

 1 fej karfiol
 1 fej vöröshagyma
 2 dl tejföl
 vegeta
 pirospaprika
 1 evőkanál liszt
 olaj
 apróra vágott petrezselyemzöld
 1 marék reszelt tészta



A karfiolt megtisztítjuk és rózsáira szedjük.
A hagymát apró kockákra vágom és kevés olajonmegfonnyasztom.
Ezután meghintem liszttel és petrezselyemmel,kicsit tovább pirítjuk, majd fél kávéskanál pirospaprikával elkeverem és ráöntöm a tejfölt. Ezzel is jól elkeverem, vízzel vagy húslével felöntöm, a karfiolt is beleteszem. Lefedve főzzük kb. 20-25 percig, amíg a karfiol kezd puhulni. Ekkor beleteszem a reszelt tésztát és készre főzöm.

 

Címkék: gasztro karfiol konyhamalac karfiolleves

Régi ételek új köntösben - Dödölle

2009.10.19. 14:35 | danianyu | Szólj hozzá!

Aki a lángost szereti annak bizonyára a dödölle is ízleni fog.

:-)

3-4 személyre:


kb. 25-30 dkg liszt

50 dkg főtt burgonya

1 pohár tejföl

néhány szelet bacon /sonka

2 nagy fej hagyma

fokhagyma

reszelt sajt


zsír


  •  A burgonyát megfőzzük, sózzuk, alaposan összetörjük kevés főzővízzel és összekeverjük annyi liszttel, amennyit a krumpli felvesz. A tészta ragacsos lesz.
  • A bacont és (vagy) sonkát megsütjük és félretesszük. A szalonna zsírhoz adunk még zsírt is és megpirítjuk a hagymakarikákat. Ezeket  is félretesszük.
  • Végül egy teáskanalat a forró zsírba mártunk és ezzel szaggatjuk ki a dödöllét. Mindkét oldalát pirosra sütjük.
  • Tálalásnál a dödöllére bacont, sonkát és hagymakarikát halmozunk, meglocsoljuk enyhén sózott fokhagymás tejföllel és a tetejére reszeltsajtot szórunk.

 

      Jó étvágyat!

Címkék: burgonya gasztro krumpli könnyű hagyma gyors tejföl dödölle

Fügebor

2009.09.22. 18:20 | danianyu | Szólj hozzá!

1 liter víz

25 dkg cukor

30 dkg füge felaprítva

1/2 dkg élesztő vagy 2 evőkanál sör


  • A fügét egy nagyobb üvegbe tesszük.
  • Ráöntjük a sört vagy az élesztőt rámorzsoljuk.
  • A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Ha kihűlt ráöntjük a fügére. Letakarjuk papírral.
  • Meleg helyen kb. 3-4 hétig állni hagyjuk.
  • Óvatosan leszűrjük (lefejtjük) kétszer- háromszor. Használjunk sűrű vásznat vagy szűrőpapírt.

Szőlőtorta

2009.09.01. 18:11 | danianyu | Szólj hozzá!

5 evőkanál liszt

4 evőkanál cukor

3 egész tojás

2 evőkanál olaj

1 evőkanál ecet ( 10%-os)

1/2 sütőpor

szőlő

1 csomag tortazselépor

3-4 dl vaníliás puding


  • A hozzávalókat a szőlő és a zselatinon kívűl összedolgozzuk. És egy kikent gyümölcstorta formában megsütjük (tűpróba!).
  • Nagyon hamar megsül! Nem kell barnára sütni!
  • Ha kész sűrű vaníliás pudunggal megtöltjük. A tetejére a kimagozott és félbevágott szőlőszemeket elrendezzük (használhatunk más gyümölcsöt is)
  • Tetejére az tortazselét elkészítjük és egyenletesen elosztjuk.
  • Jól behűtve tálaljuk

 

 

 

Címkék: torta recept sütemény desszert szőlőtorta

Káposztás pogácsa

2009.08.26. 17:24 | danianyu | Szólj hozzá!


50 dkg liszt
30 dkg nyers fejeskáposzta lereszelve vagy apróra vágva
25 dkg puha vaj
egy kocka (5 dkg) élesztő
1-2 dl tejföl (attól függıen, mennyitıl áll össze a tészta)
kb. 1 dl étolaj
2 kiskanál só
csipetnyi bors

a pogácsák tetejére:
1 felvert tojás



  • A káposztát lereszeljük vagy egészen apróra vágjuk, megsózzuk, legalább negyed órát állni hagyjuk, aztán jól kinyomkodjuk belıle a sós levet.
  • A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a kinyomkodott káposztát, belerakjuk avajat, belemorzsoljuk az élesztıt, sózzuk, borsozzuk, és annyi tejföl hozzáadásval, amennyitıl összeáll, tésztává gyúrjuk.
  • A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, egy kenıecsettel vékonyan bekenjük olajjal, aztán balról középre, jobbról középre, felülrıl középre és alulról ráösszehajtogatjuk. Letakarjuk, és negyed órát pihentetjük.
  • A kinyújtást, olajjal kenést, hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük.A harmadik pihentetés után a tésztát két centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét
    tojással megkenjük, késsel berácsozzuk, aztán pogácsaszaggatóval
    kiszaggatjuk.
  • A pogácsákat sütıpapírral bélelt tepsiben 220 fokra elımelegített sütıben barnára sütjük.

Címkék: pogácsa káposzta

Keksz mignon

2009.05.15. 14:19 | danianyu | Szólj hozzá!

Újra a ringben  :)




20 dkg vaj

20 dkg kristálycukor

2 frisstojás

5 dkg kakaó

1 dl kaszinórum

25 dkg keksz

1 vaníliás cukor




  • A vajat habosra keverjük az adalékokkal és összedolgozzuk a tört keksszel.
  • Vizes kézzel gombócokat formálunk és egyik felét oröltdióba, a másikat pedig kókuszreszelékbe mártjuk.
  • Minyonpapírra rakjuk és hutoszekrényben tároljuk.

  • Rakhatunk bele reszelt citromhéjjat, reszelt csokit, gyümölcsdarabokat (meggy) vagy lekvárt is

Jó étvágyat!

Címkék: gasztro süti könnyű recept gasztronómia gyors keksz desszert egyszerű mignon keksz mignon

Svájci röszti

2009.02.20. 04:45 | danianyu | Szólj hozzá!

 Hozzávalók:

1 kg (lisztes) burgonya
2,5 evõkanálnyi zsír vagy sütõvaj
fél teáskanálnyi só
1 evõkanálnyi vaj


  • A krumplit sós vízben megfõzzük, hagyjuk kihûlni, meghámozzuk, majd lereszeljük.
  • A zsírt egy serpenyõben felmelegítjük, beletesszük a krumplit, megsózzuk, s idõnként kicsit átkeverve elõsütjük.Majd a krumplimasszát lepénnyé formálunk, s - még mindig kis tûzön - annak minkét oldalát aranysárgára (és kérgesre) sütjük.Ez oldalanként kb. 15 percet kíván.
  • Végül a tetejére morzsolunk egy evõkanálnyi vajat, s még 5 percig hagyjuk a tûzön.
  • A rösztit sokféleképpen gazdagíthatjuk. Tálalhatjuk például a tetején tükörtojással, vagy reszelt sajtot (sütõben) ráolvasztva. De már magát a fõtt-reszelt krumplit is dúsíthatjuk, ha frissen sült szalonnakockákat, vagy párolt savanyúkáposztát, illetve egyéb zöldségeket keverünk hozzá.

 

 

www.finomreceptek.hu/svajci-receptek/roszti-recept



Címkék: burgonya krumpli recept svájc röszti

Csemegeuborka saláta

2009.02.12. 10:13 | danianyu | Szólj hozzá!

 

Hozzávalók:

1 üveg ecetes csemegeuborka

1 pár virsli 

1 tubus natúr ömlesztett sajt

1 közepes hagyma

2 dl tejföl

4 gerezd préselt fokhagyma

2 lapos evőkanál kenhető margarin/vaj

majonéz

mustár


bors

kapor


  • A tejfölt, sajtot, 1 kávéskanálnyi mustárt, kb. 2 evőkanálnyi majonézt, a fokhagymát és a margarint jól kikeverjük.
  • A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk és a tejfölbe keverjük. Az ecetes csemegeuborkát uborkaszeletelővel felszeleteljük, a virslit megfőzzük (én mikróban kb. 2 percig sütöttem) , vékony karikákra vágjuk és a tejfölhöz vegyítjük.
  • Sóval, borssal és kaporral ízesítem.

Pirítósra halmozva kínálom, de szendvicsnek is csomagoltam már.

Újhagymával és/vagy főtt tojással dúsíthatjuk.

Címkék: saláta étel gasztro könnyű recept uborka szendvics

Gombás rakott burgonya

2009.02.06. 22:19 | danianyu | Szólj hozzá!

Hozzávalók:

1 kg krumpli

30-40 dkg gomba

1fej hagyma

6 dl tej

2 tojás

kevés olaj


petrezselyem

őrőlt fekete bors

szerecsendió

3-4 evőkanál zsemlemorzsa

15 dkg trappista

8 dkg vaj


  • A hagymát apróra vágjuk, dinszteljük a szeletelt gombával tovább pároljuk. Sózzuk és petrezselyemmel ízesítjük.
  • A tejet a tojásokkal, sóval, borssal, szerecsendióval egy habverővel (legjobb a gépi) jól összekeverjük, majd az olvasztott vajat is belekeverjük.
  • A hámozott burgonyát jó vékonyan karikázzuk és összekeverjük a párolt gombával, majd elvegyítjük a tejes egyveleggel és egy tűzálló tálba rakjuk.
  • A tetejét megszórjuk zsemlemorzsával és reszelt sajttal.
  • kb 1,5 órán át sütjük 140 fokon

Címkék: burgonya krumpli könnyű gomba gyors rakott krumpli

Joghurtos - tejszínes- meggyes csoda

2009.02.06. 19:31 | danianyu | Szólj hozzá!


Hozzávalók:

1 nagy doboz joghurt

zselatinpor 10 lapos teáskanálnyi

25 dkg magozott meggy ( fagyasztott vagy üveges)

1.5 dl tej

tejszínhabpor

kevés reszelt citromhéj

cukor ízlés szerint

vaníliáscukor vagy aroma

10 - 15 dkg háztartási keksz, apró darabokra törve


  • A joghurtot egy tálba öntjük, hozzákeverjük a cukrot, a meggyet (levével eggyütt), a vaníliáscukrot, citromhéjjat és a kekszdarabokat.
  • A tejszínhabport a tejhez adom és habverővel felverem. Majd a joghurthoz vegyítem.
  • 15 percre hűttőben pihentetem, hogy a keksz átitatódjon kissé.
  • Egy kissebb lábasban kb. 1-1.5 dl  langyos vízzel simára keverem a zselatinporral majd gyorsan a joghurthoz keverem. Kis tálkákba töltöm 1 -2 órára hűtőbe teszem.   Ha a zselatint belekevertük akkor gyorsan dolgozzunk, mert törik a hab.

 

Címkék: meggy étel főzés recept joghurt tejszín krém keksz desszert

Kelbimbóvacsora

2009.02.06. 17:00 | danianyu | Szólj hozzá!

 

Hozzávalók:

 

kelbimbó

sajt

füstölt kolbász (parasztkolbász)

szezámmag

só, bors


  • A kelbimbót megtisztítjuk és kevés vízben megpároljuk. Lecsepegtetjük, majd egy tűzálló tálba tesszük.
  • A szezámmagot olaj nélkül megpirítjuk teflonos edényben. A kelbimbóval elkeverjük.
  • Vékony kolbászkarikákat, vagy bacont teszünk rá.
  • Esetleg sózzuk, borsozzuk. Reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük.
  • Önálló ételként vagy rízzsel fogyasztjuk.

Adagokat azért nem íram, mert mindenki a saját ízése szerint állíthatja össze. Tejföllel dúsíthatjuk.

Címkék: kelbimbó sajt kolbász bacon

Az én halkrémem

2009.01.25. 19:07 | danianyu | Szólj hozzá!


Hozzávalók:

1 db natúr olajos tonhalkonzerv

1 kis konzerv májkrém

2 db (natúr/zöldfűszeres) medvesajt (háromszögsajt) vagy más kenhető sajt

8 dkg vaj/margarin

1 fej lila- vagy vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

kakukkfű

őrölt bors


  • A hagymát apróra vágjuk, vagy reszeljük és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a többi hozzávalóval egy villa segítségével jól összetörjük és elvegyítjük. Fűszerezzük és pár csepp citromlével ízesíthetjük.
  • Már készítettem olajos szardellakonzervvel és sajt nélkül is. A családom lassan 1 hete ezen a szendvicskrémen él. Ahányszor elmennek a hűtő mellett mindig belecsipegetnek. :-)

Címkék: konyha étel gasztro főzés könnyű hal tonhal szendvicskrém

Aranyifjak kedvence

2009.01.24. 19:13 | danianyu | Szólj hozzá!

 

Hozzávalók:


50 dkg spagetti
35 dkg darált sertéshús
2 fej vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
3 tojás
15 dkg reszelt sajt
kb 5-6 db paradicsom   (vagy konzerv)
20 dkg  főtt zöldborsó
1 teáskanál majoranna
olaj

őrölt bors



 

  • A spagettit olajos, sós vízben kifőzzük. Közben kevés olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd borssal és ételízesítővel ízesítjük.

 

  •  Hozzáadjuk a darálthúst és a majorannát, és tovább pirítjuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát.

 

  •  Elkeverjük és beletesszük a főtt zöldborsót, a tojást és a reszelt sajtot. A kifőtt tésztához keverjük a ragut.

 

  • Hivalalosan kivajazott tepsibe, vagy jénaiban kellene sütni 15-20 percig, de én ki szoktam hagyni lustaságból.

Címkék: spagetti tészta zöldborsó

Egybesült pulykamell

2008.12.20. 00:11 | danianyu | Szólj hozzá!

 Hozzávalók 4-6 személyre:

1,2 kg körüli pulykamell

2 csomag szeletelt bacon

fokhagymagerezdek

gyöngyhagyma vagy hagyma

sárgarépa


A húst megmossuk, egy éles késsel kissebb lyukakat vágunk ebbe beletűzünk 1 gerezd fokhagymát 1-2 kocka bacont esetleg friss fűszert (pl. rozmaring). Enyhén megsózzuk, majd befedjük a maradék szalonnával. Teszünk mellé 3-4 sárgarépát nygyobb darabra vágva (kb 5 cm), és gyöngyhagymát, vagy felezett vöröshagymát (ha túl nagy a hagyma).

Sütőzacskóban vagy fólia alatt sütjük. Ha fólia alatt sütjük, akkor kb. 10 dkg zsírt (liba vagy sertés) és némi vizet öntsönk rá.

Felszeletelve rízssel, vadrízssel, zöldségkörettel, krumplipürével tálaljuk.

Címkék: étel gasztro karácsony könnyű gasztronómia gyors desszert pulykamell

Dorozsmai molnárponty

2008.12.17. 12:49 | danianyu | Szólj hozzá!

Karácsonykor szoktam készíteni! Nagyon finom!


Hozzávalók: (4 személyre)


1 kg pontyfilé (szeletelve)
10 dkg fütölt szalonna
2 nagy fej hagyma
25 dkg gomba (konzerv is lehet)
15 dkg lecsó
5 dl tejföl
50 dkg csuszatészta
1 csokor petrezselyem, kapor
1 kávéskanál pirospaprika

bors
10 dkg liszt
a sütéshez olaj.



Elkészítése:

A halszeleteket besózzuk, fél órára állni hagyjuk, majd lisztbe forgatjuk és felhevített olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük.

Az apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót, a vékonyra felszeletelt gombát. Félpuhára főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselymet és kaprot adok hozzá (a kapor el is hagyható) majd elkeverjük 4 dl tejföllel.

Enyhéz sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval, majd tűzálló tálba tesszük. Elrendezzük a tetején a halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük. Petrezselyemmel, paprika- és paradicsomszeletekkel díszíthetjük.

Címkék: ünnepek étel karácsony ponty főzés hal tészta csusza

A legjobb karácsonyi bejgli recept

2008.12.11. 19:05 | danianyu | Szólj hozzá!

Ezt a receptet néhány éve a Finom Falatok gasztronómiai magazinból készítettem el. Azóta minden karácsonykor el kell készítenem a családnak.




Hozzávalók 7 db bejglihez:

(csak a tészta receptje!)

1 kg liszt

10 dkg porcukor

42 dkg margarin

10 g só

1 csomag vaníliás cukor

2 tojássárgája

20 g élesztő

260 ml hideg tej



  •  A tésztához kevés hideg tejben feloldjuk az élesztőt, cukrot és a tojássárgájákat. A többi alapanyagot egymással alaposan összemorzsoljuk, ha a tészta rögösre összeáll, a tejet két részben hozzágyúrjuk. A tésztaakkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsos. A tésztát 7 egyforma részre osztjuk, gömbölyítjük és hűtőben letakarva pihentetjük.
  • A 7 tésztából, liszt nélkül 1-1 téglalapot nyújtunk és kb. 270-280 grammnyi töltelékkel terítjük úgy, hogy a szélein 1 ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebbik oldalát visszahajtjuk, a hosszabbikról pedig feltekerjük. 1 egész tojás és 2 tojássárga elegyével lekenjük vékonyan a bejgliket és száradni hagyjuk. A száraz tojásrétegre újjabbat kenünk, hurkapácával teljesen átszúrkáljuk, majd langyos helyen, lassan ( 60-90 percig) kelesztük.
  • Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeznek, először forró (220 fokos), majd ha szép barna kérge van kicsit lehűtött (200 fokos) sütőben készre sütjük.

Címkék: ünnep étel karácsony süti könnyű recept kalács sütemény desszert bejgli

Királyok süteménye- karácsonyra

2008.12.10. 18:35 | danianyu | Szólj hozzá!

Ezt a receptet néhány éve a Finom Falatok gasztronómiai magazinból készítettem el. Azóta minden karácsonykor el kell készítenem a családnak.


200g porcukor

200g liszt

100g vaj

8 tojás

1 citrom reszelt héja

1 mk vaniliás cukor

30 ml rum (aromával helyetesíthető)

50 gr mazsola

50 g kandírozott gyümölcs ( én teszek bele aszalt gyümölcsöt és kandírozott narancshéjjat)

50g apróra tört mogyoró

50g jó minőségű étcsokoládé

porcukor a díszítéshez


  • A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket felverésig hűtőbe tesszük.
  • A tojássárgájákat a vajjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, végül hozzáadjuk a citrom héjját és a rumot is. Ehhez adjuk hozzá a lisztben elkevert, pontosan kimért mazsolát, kandírozott gyümölcsöket, mogyorót és csokidarabkákat.
  • A tojásfehérjéket jó kemény habbá verjük, és nagyon óvatos mozdulatokkal a masszához keverjük.
  • Vajazott, lisztezett formába töltjük és 170-180 fokos sütőben körülbelül 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, a formából kiborítjuk és vastagon meghintjük porcukorral.
  • 1 centiméteres szeletekre vágjuk.
  • A dízsítéshez használhatunk csokiázat, feles dióbelet.

Címkék: konyha étel gasztro karácsony főzés könnyű recept desszert vendégváró főzőcske különleges gyümölcskenyér

Zöldbab izé...pörkölt

2008.11.27. 16:45 | danianyu | Szólj hozzá!

A mai napi konyhai alkotásom. A családom szereti a zöldbabot, de már untam, hogy mindíg csak főzeléket rendelnek. Így született meg ez a kreáció. Remélem mindenkinek ízleni fog.  Nállunk nagyon bejött.


Hozzávalók:

(4 személyre)

1 kg zöldbab  (én előkészített, fagyasztott zöldbabot használtam)

2 nagy fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

4 db virsli

10dkg húsos szalonna (császárszalonnát használtam)

2 kis konzerv paradicsompüré 

1 nagy tejföl (375g)

só, pirospaprika, kapor, 1 csokor friss petrezselyem


  • Az egyik hagymát apró kockákra vágjuk, üvegesre pirítjuk, sózzuk. Hozzáadjuk a zöldbabot (akár fagyottan is) és a zúzott fokhagymát is. Rövid ideig fedő alatt pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, majd annyi vízzel felöntjük, hogy a bab egyenletesen megpárolódjon, de ne legyen túl sok a víz. A paradicsompürét is hozzáadjuk. Ha megpuhult a bab, akkor tejföllel behabarjuk.


  • A szalonnát apró kockákra vágjuk, kissé megpirítjuk (egy másik lábasban). Hozzáadjuk a másik felkockázott hagymát, üvegesre pirítjuk és a vékonyra vágott virslit is hozzáadjuk, készre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről megszórjuk pirospaprikával.


  • A két "pörköltet" összekeverjük. Fűszerezzük  kaporral, fél csokor apróra vágott petrezselyemmel. Tálaláskor vágott petrezselyemmel díszítjük.

Akinek nem elég tömény tálalhatja tésztával, de szerintem magában nagyon könnyed, finom és laktató is volt.

Címkék: konyha étel gasztro pörkölt zöldbab

Kandírozott narancshéj

2008.11.25. 18:52 | danianyu | Szólj hozzá!

4 db narancshéjhoz kb. 20-25 dkg cukor kell.

  • A narancshéjat vágjuk tetszőlegesre. Eegy edénybe tesszük, és felöntjük hideg vízzel. Néhány napon keresztül áztatjuk (kb. 5-7 nap), közben a vizet naponta 1-2-szer cseréljük.

 

  • Ha a vizet már nem érezzük nagyon keserűnek, akkor jó. A kristálycukrot annyi vízben oldjuk fel, amennyi a narancshéjat ellepi. Fedő nélkül, időnként megkeverve addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Ekkor a narancsdarabokat fóliára terítjük, eligazgatjuk, hogy ne érjenek össze, és hagyjuk megszáradni.

 

  • Porcukorba mártjuk, hogy ne ragadjanak össze és befőttesüvegben, hűvös helyen tároljuk.

Használhatjuk:

  • díszítésre,
  • gyümölcskenyérbe,
  • desszertekbe,
  • koktélba,
  • magában is fogyasztható (csokifondatba mártogatható)

Címkék: gyümölcs gasztro könnyű desszert narancshéj cukrozott

Kávélikőr

2008.11.24. 13:04 | danianyu | Szólj hozzá!

Használhatjuk:

  • kávéba,
  • kapucsínóba,
  • kávés desszertekbe (tiramisu, kávéhab, fagylalt).

Ízesíthetjük:

  • reszelt citrom- és narancshéjjal (ez esetben le kell szűrni az üvegbetölotés előtt),
  • rummal (lehetőleg igazi jamaicai rumot használjunk, ennek hiányában jóminőségű rumaroma illetveolcsóbb kategóriájú rum is szóbajöhet),
  • csokival / kakaóval
  • narancslikőrrel



Hozzávalók:


1/2kg cukor
1/2 liter víz
5 dkg friss kávé
kb.2.5 dl alkohol (ez lehet almapálinka, vodka, gyógyszertári alkohol)
fél rúd vanília vagy vaníliás cukor




Erős kávét főzünk, a maradék vízben felforraljuk a vaníliarudat (belsejét kikaparjuk), majd cukorszirupot készítünk belőle.  A kihűlt kávét és a kihűlt cukorszirupot elkeverjük az alkohollal. Üvegekbe tesszük. Jót tesz neki  2-3 hónapnyi pihenő a hűtőben vagy kamrában.

Címkék: kávé ital főzés könnyű gasztronómia desszert likőr kapucsínó capucchino

Ropogós műzliszelet

2008.11.24. 12:36 | danianyu | Szólj hozzá!

www.mindmegette.hu/index.php


Hozzávalók (9 szelethez):

18 dkg sótlan vaj
14 dkg méz
25 dkg barna cukor
35 dkg zabpehely
1 kiskanál őrölt fahéj
8-10 dkg dió vagy mogyoró
8-8 dkg mazsola
kis kockákra vágott aszalt papaja vagy mangó,
aszalt sárgabarack
tisztított tökmag
5-5 dkg őrölt mandula és szezámmag


 

  •  A sütőt közepesen forróra (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) előmelegítjük. Egy kb. 23 centis oldalú, 5 centi magas, négyszög alakú tepsit sütőpapírral kibélelünk. A vajat kis lábasban fölolvasztjuk, és kevergetve előbb a mézet, majd ha sima, a cukrot is hozzáadjuk.

 

  • Kis lángon folyamatosan kevergetve 5 percig főzzük, amíg a cukor el nem olvad benne, majd 1-2 percre nagy lángra állítjuk, hogy kissé besűrűsödjön, és olyan legyen, mint egy jó karamell.

 

  • A tűzről lehúzzuk, az összes többi hozzávalót belekeverjük.

 

  • A masszát a kibélelt tepsibe töltjük, és forró vízbe mártott evőkanállal egyenletesen belenyomkodjuk. Az előmelegített sütőben közepes lánggal 15 percig sütjük. Ha kihűlt, óvatosan körbevágjuk, vágódeszkára borítjuk és – miután a sütőpapírt lehúztuk róla – hagyjuk kihűlni. Végül 3x3 szeletre felvágjuk.

Címkék: gyümölcs konyha gasztro főzés könnyű édesség recept szelet desszert műzli

Házi kenőmájas

2008.11.19. 18:16 | danianyu | Szólj hozzá!

Azoknak akik szeretik tudni mit fogyasztanak, nem szeretik a sertésőrkét és a házias ízekért rajonganak.


 

Hozzávalók:

50 dkg sertésmáj (de lehet másfajta is)

10 dkg zsír ( a legjobb a füstölt szalonna zsírja)

2 nagy fej hagyma

2 teáskanál majoranna

1 csokor apróra vágott friss petrezselyem ( vagy szárított)

bors


3 gerezd fokhagyma

10 dkg könnyen kenhető vaj

2-3 evőkanál tejföl

kb. 2 evőkanál mustár


  • A májat megtisztítjuk az inaktól és nagyából egyforma csíkokra vágjuk.  A zsíron pirítjuk. Amikor félig puha, belekeverjük az apró kockákra vágott hagymát. Addig pirítjuk, amíg át nem sül a máj. Majd fűszerezzük.
  • A  teljesen kihűlt májat finomra daráljuk (a zsírral eggyütt). Sózzuk.
  • Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, vajat, tejfölt, mustárt. Hűtőbe tesszük pihenni 1-2 órára.
  • Dúsíthatjuk snidlinggel, vörös- és lilahagymával, póréval, gombával.
  • Ha marad a májasból, akkor használatjuk hús, gomba töltésére vagy melegszendvicskrémnek.

 

Címkék: gasztro könnyű máj melegszendvics kenőmájas

Joghurtos c-vitamin bomba

2008.11.18. 09:15 | danianyu | Szólj hozzá!

Hozzávalók:

2 kivi
1 narancs
1 gapefruit
méz
2 teáskanál mandulaszirom
2 dl natúr joghurt




A citrusok levét kifacsarjuk, elkeverjük a joghurttal és mézzel ízlés szerint édesítjük, de el is hagyható.
A kivit meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Belekeverjük a koktélunkba. Poharakba töltjük, mandulaszirmokkal díszítjük.

Címkék: gyümölcs könnyű vitamin koktél gyors joghurt

Mártásvariációk a pelmenyihez

2008.11.13. 13:18 | danianyu | Szólj hozzá!

Tejfölös mártás:

Hozzávalók:
60 dkg pelmenyi
3 dl tejföl
10dkg sajt reszelve
petrezselyem, kapor…( ízlés szerint zöldfűszer)
piros paprika ( ízlés szerint) 

A főtt pelmenyit rakjunk felmelegített vajas lábasba. Adjuk hozzá a tejfölt. Szórjunk rá a reszelt sajtot, a zöld fűszereket és a piros paprikát. Sütőben süssük míg szép barnás színűvé nem válik (kb. 15-20 perc).



Paradicsom mártás:

Zsemleszínű rántást készítünk, felengedjük csontlével. (Vízzel is jó).Belekeverjük a paradicsompürét, kevés sóval és cukorral ízesítjük. Zellerzöldet és hagymát is tehetünk bele. Ez után pár percig főzzük.




Kapor mártás:


Világos rántást készítünk, hozzá adunk egy csomag finomra vágott kaprot. Csontlével (vízzel) felengedjük, és jól felkavarjuk. Ecettel, sóval, cukorral ízesítjük,egy pohár tejfölt (2dl) keverünk bele.




Fokhagyma mártás:

Zsemle színű rántást készítünk, 2-3 gerezd reszelt, vagy foghagyma présen áttört foghagymát teszünk hozzá, és csontlével (vagy vízzel) felengedjük. Habverővel simára keverjük, sóval ízesítjük, beleadunk egy pohár (2dl) tejfölt és felforraljuk.




Bakonyi mártás:


Kb. 20 dkg csiperke gombát cikkekre vágunk, kockára vágott füstölt szalonna zsírján egy kevés hagymával pároljuk, amíg a levét el nem fövi. Pirospaprikával meghintjük, csontlével (vagy vízzel) felengedjük. 2dl tejfölből és két evőkanál lisztből készült habarással besűrítjük, majd jól kiforraljuk.

Címkék: pelmenyi bakonyi mártás tejfölös mártás fokhagyma mártás paradicsom mártás kapor mártás