Használhatjuk:
- kávéba,
- kapucsínóba,
- kávés desszertekbe (tiramisu, kávéhab, fagylalt).
Ízesíthetjük:
- reszelt citrom- és narancshéjjal (ez esetben le kell szűrni az üvegbetölotés előtt),
- rummal (lehetőleg igazi jamaicai rumot használjunk, ennek hiányában jóminőségű rumaroma illetveolcsóbb kategóriájú rum is szóbajöhet),
- csokival / kakaóval
- narancslikőrrel
Hozzávalók:
1/2kg cukor
1/2 liter víz
5 dkg friss kávé
kb.2.5 dl alkohol (ez lehet almapálinka, vodka, gyógyszertári alkohol)
fél rúd vanília vagy vaníliás cukor
Erős kávét főzünk, a maradék vízben felforraljuk a vaníliarudat (belsejét kikaparjuk), majd cukorszirupot készítünk belőle. A kihűlt kávét és a kihűlt cukorszirupot elkeverjük az alkohollal. Üvegekbe tesszük. Jót tesz neki 2-3 hónapnyi pihenő a hűtőben vagy kamrában.