A mézeskalácsházikó gyerekeknek (is) kitűnő meglepetés.
Hozzávalók:
Tészta:
1 kg liszt
30 dkg porcukor
2 csapott kávéskanál szódabikarbóna,
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
6 dkg vaj
2 tojás
4 tojássárgája
1 bögre méz
szabásminta
Cukormáz:
2 tojásfehérje
40 dkg porcukor
Díszítés:
színes cukorka, dió, mandula, aszalt gyümölcs
- A mézet és a vajat külön-külön megmelegítjük. Majd valamnnyi hozzávalót összegyúrjuk. Alaposan meg kell dolgozni, hogy összeálljon, de vizet akkor se tegyünk hozzá! A tésztát pár órára pihentetjük a hűtőben. Legjobb, ha előző nap elkészítjük.
- Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. A szabásminta alapján késsel kivágjuk a házikó darabjait, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. A tepsiben lazán helyezzük el a lapokat, mert megkelnek kissé.
- Előmelegített sütőbe toljuk, közepes fokozaton sütjük.Vigyázat, hamar pirul!
- Ha megsült azonnal levesszük a tepsiről, és nedves konyharuhára fektetjük. Így könnyebben elválik majd a papírról.
- Két tojásfehérjét a fele porcukorral elkezdünk verni, majd hozzáverjük a többi cukrot is, amíg kemény habbá válik.
- Két uzsonnászacskót egymásba csúsztatunk, a dupla zacsi sarkán pici lyukat vágunk, és az összeillő darabok szélére nyomunk belőle. Vagy sütőpapírpól formálunk nyomózsákot.
- Mindig csak két darabot ragasztunk össze a cukormázzal, támasszuk ki, amíg megszilárdul.
- Amikor készen áll a házikó, tovább díszítjük a maradék cukormázzal.
A képet koppintottam egy oldalról. Ezt nem én készítetem el. Kb. három évvel ezelőtt csináltam egy mézeskalács házikót, de arról nem készült kép. Sajnos.
Ennek a házikónak a teteje szerintem mézeskalács lapocskákból és cukormázból áll. Díszítésnek színes gumicukrot, smarties csokit, és mindenféle apró édességet, drazsét, cukorkát, bombont használhatunk. A képen a zöld bokrok zselés cukorból készülnek. Persze díszíthetünk csak cukormázzal is.
Ezt a tipusú fenyőfát meg lehetne úgy csinálni, hogy ételfestékket szinesített cukorsziruppal megformázni, és készítés közben többször száradni hagyni . Én úgy oldottam meg a fenyőfát, hogy a tésztából csillagformákat vágtam és sütés után ezeket cukorsziruppal összeragasztottam és cukorsziruppal díszítettem + színes tortadarával.
A sablont saját magam készítettem el a saját házunkat formáztam meg.
Egy hasznos oldal lehet azoknak, akik, még nem csináltak ilyet. Érdemes megnézni a videót, és letölthető sablon is van hozzá:
http://www.desszert.eu/mezeskalacs_haziko_keszites