Konyhamalac

Minden ami konyha. Receptek, ötletek, praktikák. Receptcsere.

Most épp ennyien vagytok éhesek

Site Meter

kommentek

HTML

Zserbó - karácsonyi receptek

2008.10.20. 13:58 | danianyu | Szólj hozzá!

 Lassan, de biztosan itt van a tél és a Karácsony. Sokan vagyunk akiket már most elkap a készülődés. Van egy 22  hónapos kisfiam és most alakítgatom a saját kis hagyományainkat, amire remélem sokáig és jóízűen emlékszik majd vissza felnőtt korában is.  A következő néhány receptet az ünnepi asztalnak szánom.


 

Tészta:

25 dkg Rama margarin
60 dkg liszt
10 dkg cukor
2 db tojássárgája
3 evőkanál tejföl
2 dkg élesztő
csipetnyi só

késhegynyi szódabikarbóna


Töltelék:

25 dkg sárgabarack lekvár
35 dkg darált dió
20 dkg porcukor

Máz:

10 dkg étcsokoládé

vagy :

1 dl tejből, 2 evőkanál kakaóporból, 10 dkg cukorból sűrű masszát főzünk, ha langyos hozzákeverünk 10 dkg Rama margarint és ezzel vonjuk be a tésztát





A Rama margarint megolvasztjuk, hozzákeverjük a cukrot és a tojások sárgáját. Egy kevés langyos tejbe teszünk egy kis kanál cukrot és az élesztőt belekeverjük. A lisztet a gyúródeszkára öntjük, közepén kialakítunk egy kis mélyedést, ide öntjük az élesztős tejet, rászórunk egy kevés lisztet. Ezután a lisztre ráöntjük a a tejfölt, a Ramas masszát, egy csipet sót, késhegynyi szódakikarbónát és jól összedolgozzuk. A tésztából négy cipót készítünk és legalább egy fél órát pihentetjük. Ezután jól belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az első cipót, Ramaval kikent tepsibe rakjuk, tetejét lekvárral megkenjük és cukros darált dióval megszórjuk. Kinyújtjuk a második cipót, rátesszük a töltelékre, majd újra lekvár és cukros darált dió következik. Ezt addig folytatjuk, amíg elfogy a tészta. A legfelső lap tetejét villával megszurkáljuk és fél órán át pihentetjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje./ 220 fokon kb. 20-25 perc / A tetejét, ha kihült olvasztott csokimázzal vonjuk be.


Tipp:

  • A tésztát megbolondíthatjuk némi reszelt citromhéjjal.
  • Sárgabaracklekvár helyett használhatunk más lekvárt is  (szilva)
  • A töltelék lekvárjához pedig adtunk 1-2 evőkanál rumot. ( ha gyerekek is esznak belőle akkor inkább ne rakjunk bele !)

Címkék: ünnep karácsony hagyomány sütemény desszert zserbó

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamalac.blog.hu/api/trackback/id/tr24723044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása