Konyhamalac

Minden ami konyha. Receptek, ötletek, praktikák. Receptcsere.

Most épp ennyien vagytok éhesek

Site Meter

kommentek

HTML

Madártej torta

2008.10.17. 07:35 | danianyu | Szólj hozzá!

 

2007-ben Magyarország szülinapi tortája volt. Idén viszont az apukám szülinapi tortája lesz!  :-)



Hozzávalók:

Piskóta:
12,5 dkg margarin
4 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 tojás fehérje
9 dkg cukor
11 dkg liszt
fél cs. sütőpor
2,5 dkg keményítő
2,5 dkg tejpor (zsíros)

Krém
fél l. tej (2,8%-os)
10 db tojássárgája
1,5 db vaníliarúd
10 dkg cukor
30 dkg vaj

Díszítés (hab)
10 tojás fehérje
25 dkg cukor




A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl eros habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük úgy, hogy a többi járulékos anyagot fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük le. Az elore becsomagolt karikába rakjuk a kész masszát, majd 165-170°C-os sütobe. Kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz.
A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihulésig úgy hagyjuk.
A tej 2/3-ad részét 10 dkg vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét, és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tuzhelyre és 85°C-osra melegítjük úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefozött krémet behutjük és a maradék 50 dkg felhabosított vajhoz fokozatosan hozzáadjuk.
Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét.
A fehérjét a cukorral vízgozön felmelegítjük, majd felverjük nem töros habbá. Megformázzuk, dresszírozzuk, lehetoség szerint szilikonos papírra és az elomelegített lemezre helyezzük. 210-215 °C-os sütobe rakjuk 3-5 percig.

Töltés
A kihult piskótát két egyenlo részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2 x kb. 5 dkg) megkenjük. Visszahelyezzük a sütokasírokat a tortalapra, majd a kikent krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Hutobe rakjuk kb. 3 óra hosszára.
A félkész tortát tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Körberakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal.




Tanácsok:
1 db 16 szeletes; 24 cm; 4,5 cm magas tortához
Javaslat!
Ha a fozéskor mégis összefut a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk.
Ne lepodjünk meg, ha lágy a krém.

Címkék: főzés könnyű torta édesség recept sütemény desszert vendégváró madártej

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamalac.blog.hu/api/trackback/id/tr51718177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása